Špenát je plný vitamínů!
Pro člověka je obrovským zdrojem vitamínů, minerálů a také antioxidantů listová zelenina. Ale jak jí zpracovat, abychom dostali potřebné vitamíny? Dnes se zaměříme na pro někoho oblíbený a pro někoho neoblíbený špenát.
Jak jej připravovat?
Tak teď tu máme dobrou zprávu pro ty, kteří se neradi zdržují v kuchyni. Aby si špenát zachoval všechny vitamíny a antioxidanty, je třeba ho konzumovat syrový. Tedy veškerá tepelná úprava nepřipadá v úvahu. Nejlépe uděláte, když špenát použijete do smoothie drinků nebo salátů.
Tepelnou úpravou totiž ničíme mnoho antioxidantů a zejména barvivo lutein. Lutein je prevencí proti onemocnění srdce či cév. Také nám posiluje zrak.
Pokud vám špenát moc nechutná, tak i přesto byste se měli snažit jej do těla dostat co možná nejvíce. Zda se necítíte na žvýkání čerstvých špenátových listů, pokuste se jej používat aspoň jako doplněk do smoothie drinků. Tam jeho chuť nebude tak výrazná a nebudete ho muset dlouze přežvykovat, aby se z něj uvolnil lutein.
Co ještě obsahuje?
Tento zelený poklad je bohatý na mnoho, pro tělo potřebných, vitamínů. Jaké to tedy jsou? Špenát je bohatý na hořčík, vápník, vitamin A, lutein, vitamin K. Možná vám vitamín K nic neříká, ale je velice důležitý pro střebávání vápníku. Špenát je také velmi bohatý na vlákninu. Obsahuje také karotenoidy, ty nám v těle snižují záněty, obzvláště tedy v zažívacím ústrojí.
Špenát někteří vědci a lékaři považují za báječného obránce proti obávané rakovině. Tak proč si jej nezařadit do každodenního jídelníčku? Díky jeho kvalitě při čerstvosti, jej nemusíte nijak upravovat, stačí jen přimíchat k oblíbenému jídlu nebo si jej jen tak dát do pusy a žvýkat.