Cukroví bez výčitek
Cukroví neodmyslitelně k Vánocům prostě patří. Je to taková ta zarytá klasika, které se nikdo nechce vzdát. Je ale mnoho lidí, kterým začalo velice záležet na tom, co jedí a čím krmí své děti. A zrovna hromada cukru v cukroví asi není to, po čem člověk se zdravým životním stylem touží. Proto je třeba poohlédnout se po zdravé variantě této klasiky. A nebojte, i bez hromady cukru to jde.
Pokud máte děti, které milují vykrajování, přišla jejich příležitost. Budeme totiž péct mandlová kolečka a lineckou klasiku.
Co budeme potřebovat?
Na tento recept nám postačí vykrajováno ve tvaru kolečka, 60 g mletých mandlí (kdo chce, může i trochu přidat), 100g špaldové mouky, 60 g pravého másla, 3 lžíce medu. Na ozdobu použijeme jedno vejce a mandlové plátky.
A jde se na to
Jako první krok vytvořme těsto a to tak že smícháme veškeré suroviny k tomu určené. Důkladně těsto propracujte, aby došlo k propojení a promíchání veškerých složek. Pak nechce cca hodinku těsto uležet. Poté vyválejte klasický plát těsta a děti se moou vrhnout na vykrajování. Až budou kolečka vykrojená a umístěná na plech, potřete je vajíčkem a posypte mandlemi. Poté pečeme cca 5 minut na 160 stupňů.
A mandlová kolečka jsou hotová.
Linecké cukroví trochu jinak
I zde si na své přijdou naši pomocníci, protože bude zase vykrajovat. Na řadě jsou linecké hvězdičky.
Budeme potřebovat 200 g špaldové mouky, 3 velké lžíce medu, nastrouhanou kůru z půlky citronu, jeen žloutek, 90 g másla a marmeládu dle vaší chuti.
Jako první si ze žloutku, kůry, rozpuštěného másla a medu vyšleháme pěnu. Poté přidáme špaldovou mouku. Těsto necháme cca 8 hodin odpočinout. Vykrojíme hvězdičky a ty pečeme na 160 stupňů cca 8 minut. Po vychladnutí slepíme marmeládou.