Odborníci varují před nízkou kvalitou výrobků, které škodí zdraví. Máte je ve své lednici?

Někteří kupující čtou v obchodě každou etiketu, porovnávají nejmenší možné zlo a nic pro ně není dostatečně vyhovující. Jiní naopak složení výrobků nevěnují nejmenší pozornost a pokud už se omylem dozvědí o možném riziku, zavírají před ním oči. Nic se nemá přehánět a extrém je vždy škodlivý, ale pokud se jedná o naše zdraví, měli bychom mu věnovat pozornost a znát alespoň nejzákladnější seznam výrobků s velmi nízkou kvalitou. Ta nám totiž rozhodně neprospívá. Společnosti pro výzkum kvality potravin proto pravidelně vydávají upozornění před některým zbožím a jeho složením. Zde je základní doporučení, čemu bychom se měli vyvarovat. 

Geneticky modifikované produkty 

Genetická modifikace se u mnohých rostliny dnes stává běžnou součástí produkce. Je tomu zejména kvůli větší výnosnosti nebo z důvodu delší trvanlivosti. Geneticky modifikované produkty (tzv. GMO) však nejsou přírodní a spolu s nimi konzumujeme i danou úpravu, která na nich byla provedena.  

Sladidla 

Cukr bychom neměli konzumovat ve velkém, ale ani se mu úplně vyhýbat a rozhodně bychom ho neměli nahrazovat sladidly. Ta neobsahují energeticky nezbytné uhlohydráty, oklamou tělo pocitem dostatečného příjmu a následně způsobuje kvůli reálně chybějícím živinám hlad, který následně vede k přejídání. 

Solené mořské produkty 

Slanovodní ryba či plody moře jsou výbornou složkou jídelníčku. Je však třeba dávat pozor na jejich kvalitu. Mnohé produkty jako například solení sledi či kaviár obsahují látku urotropin, který při častější konzumaci může vyvolává výskyt maligních nádorů a alergií. 

Kaše s dochucovadly a barvivy 

Ovesné a jiné kaše jsou zdravým začátkem dne, pokud však nejsou plná umělých přísad. Dávejte si pozor, aby neobsahovaly různá ochucovadla, barviva a konzervanty nebo si udělejte vlastní ovesnou směs doma s přidáním ořechů, ovoce nebo semínek. 

Sladkosti s příchutí 

Krom toho, že cukrovinky plné sacharidů nejsou ideální pro hubnutí, tak v nich najdete mnoho chemikálií podporující jejich chuť i barvu. Obsažené sloučeniny jsou v mnohých případech hořlavé směsi velice podobné plastům a pro naše tělo rozhodně nemají žádný přínos; právě naopak.