Potraviny, které nejčastěji způsobují otravy jídlem. Pozor na ně

Otravy jídlem jsou v domácnosti velice častým jevem a mohou být velmi nebezpečné. Běžně dochází v teplém počasí k otravám u produktů jako jsou majonézy, klobásy nebo mléčné výrobky, a to především na prázdninách a při cestování. Doma na vás však čeká úplně stejné riziko po celý rok. Měli byste proto vědět, jaké potraviny jsou v tomto ohledu nejnebezpečnější, a především jak je zpracovat, abyste předešli problémům se zdravím. 

Ústřice 

Nepřetržité oteplování všech moří a oceánů způsobuje, že dnes najdeme ve vodě mnohem více škodlivých bakterií, které se díky vyšší teplotě velmi snadno rozmnožují. Krom toho jsou ústřice a hřebenatky schopné akumulovat různé viry a mohou být proto zdrojem infekcí. Nejvíce nebezpečné jsou již uhynulé ústřice, u niž není konzumace doporučena vůbec. 

Nepasterizované mléko 

Nepasterizované mléko je doporučené před konzumací povařit. Zabráníte tak možnému nakažení se salmonelózou nebo brucelózou. Ke kontaminaci mléka může dojít nejen během dojení, ale i během zpracování nebo převozu. Bezpečnější je samozřejmě kupovat mléko pasterizované, které je zbaveno bakterií a neztrácí přitom své prospěšné látky.  

Nemyté ovoce nebo zelenina 

Ač na první pohled zboží v obchodech vypadá mnohem čistěji než to natrhané na zahrádce, je ve skutečnosti plné různých bakterií a může být i chemicky ošetřeno. V každém případě je nutné všechno ovoce i zeleninu před jídlem důkladně omýt. 

Syrová vajíčka 

Ve vajíčkách, která jsou nedostatečně vařena nebo dokonce nejsou vůbec tepelně upravena, se může skrývat salmonelóza, která se ničí vařením. Nekonzumujte proto nedovařená vejce a dávejte si pozor, aby ani jejich prostředek nezůstal tekutý. 

Polosyrové maso 

Steak s krvavým prostředkem je jistě lahodný, ale může být zdravý nebezpečný. Kromě bakterií se v syrovém masu špatné kvality mohou skrývat dokonce houby nebo červy parazitující v těla živočichů. 

Růžičková kapusta 

Mezi jednu z mála známých informací ohledně nákazy salmonelózou patří to, že ji můžete chytit při konzumaci růžičkové kapusty. V té celkově bylo vystopování 30 různých bakterií, proto je dobré dbát na dostatečné omytí a uvaření doměkka.