Přínosy mrkve pro naše zdraví. Pro srdce i cévy
Obyčejná zelenina, kterou považujeme za něco zcela samozřejmého. Nebo zdroj důležitých živin a nutrientů? Podívejte se, jaké úžasné benefity pro naše zdraví má obyčejná mrkev.
V jaké formě mrkev konzumovat
Nejlépe uděláte, pokud se naučíte mrkev konzumovat jen tak. Nepřipravíte se ani o vlákninu, ani o důležité vitamíny. Vhodné jsou také nápoje z mrkve – jednoduše ji odšťavníte a zbylou dužinu vložíte například do žížalího kompostéru nebo jej nabídnete ke konzumaci slepicím. Mrkev si upravte také v pomalém hrnci, kde se teplota udržuje okolo 80 stupňů Celsia a vy tak nepřicházíte o cenné vitamíny. Vyzkoušet můžete i úpravu v páře, kdy vám stačí čtvrt hodiny, aby se na kolečka nakrájená mrkev proměnila v měkkou.
Pro zdravé cévy i srdce
Víte o tom, že obyčejná mrkev dokáže snižovat hladinu LDL cholesterolu a tím chránit naše srdce před nemocemi? Oblíbená oranžová zelenina snižuje riziko srdečního záchvatu, mrtvice i infarktu. Mrkev zvyšuje průtok v cévách tím, že dodává do cév draslík.
Imunitní systém vám poděkuje
Zelenina, která je u nás dostupná po celý rok, dokáže udělat divy také s naší obranyschopností. Podporuje trávení a je důležitým zdrojem vlákniny. Ve střevech se zasazuje o vytvoření neutrálního prostředí a svými antiseptickými a antibakteriálními účinky je cenným pomocníkem v boji proti nemocem. Jelikož je bohatá na vitamín C, dokáže stimulovat imunitní systém a přispívat k jeho normální funkci.
Trávení v pořádku díky mrkvi
Mrkev stimuluje střevní peristaltiku a napomáhá sekreci žaludečních šťáv. Protože je bohatá na vlákninu, postará se o to, aby vás netrápila zácpa. Ochraňuje vaše tlusté střevo a působí jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva.
Zdravé oči
Díky vitamínu A pomáhá chránit zrak a působí jako pomocník při potížích při špatném vidění za snížené světelnosti. Pokud vás trápí noční slepota, měli byste se obklopit mrkví. Látky, které vám pomohou s očním zdravím, jsou i lutein a zeaxanthin.
Dáváte si pravidelně čerstvou mrkev?