Říkáme mikrovlnkám NE

Někdo na mikrovlnku prostě nedá dopustit. Důvodem je, že vám mikrovlnka ušetří čas. Což v dnešní uspěchané době, je pro mnoho z nás velice důležité a podstatné. Je ale potřeba zamyslet se nad tím, zda nám těch pár minut za to stojí.

Jak mikrovlnka vlastně funguje?

Už jste se zamysleli, jak to funguje, že jídlo je v mikrovlnce tak rychle teplé a někdy když to přeženeme i horké? Je to jednoduché. Mikrovlnka svým zářením rozkmitá molekuly vody v jídle obsažené na velmi vysokou frekvenci. Tyto molekuly se mění na páru a to dané jídlo ohřeje.

Tento proces je velice rychlý. Někdy nám stačí pouhé dvě minuty a jídlo je krásně teplé. Ale je tento způsob ohřívání jídla zdravý? Je nutné si uvědomit, že díky tomuto záření dochází ke změně chemické struktury jídla.

Můžeme se také dočíst, že mikrovlnné záření odstraňuje z potravin důležité živiny. Toto tvrzení ještě není zcela vědecky potvrzeno. Je ještě potřeba rozsáhlejších výzkumů. Vědci jich už za sebou pár ale mají. Jedním z nich bylo zkoumání ohřevu brokolice. Bylo prokázáno, že brokolice ohřátá v mikrovlnce ztratila 97% antioxidantů. Abyste měli představu, že je to opravdu hodně, ohřáli brokolici také na páře, tak ztratila pouhých 11% což je tedy velký rozdíl, nemyslíte?

Co jste možná nevěděli

Problém mikrovlnného záření není jen u jídla, ale také v lékařství. Říkáte si, jak takové mikrovlnné záření může být problémem v lékařství? Věděli jste, že k dosažení správné teploty krve při transfuzi se používá právě mikrovlnný ohřev? Tak jako pro jídlo, tak ani pro krev není ten způsob zrovna šťastný.