Síla vlašských ořechů

Jádra vlašských ořechů jsou plná vitamínů a minerálů. Patří mezi jedny z prvních potravin, které lidé začali sbírat. Teď již víme, že neslouží jen pro naše nasycení, ale jsou velice prospěšné pro naše zdraví.

Co tedy obsahují?

Vlašské ořechy obsahují 70% tuků. Ale nebojte se! Jde o důležité tuky, protože obsahují nenasycené mastné kyseliny omega-3. Také obsahují bílkoviny a velice málo sacharidů. V těchto oříšcích naleznete mnoho vitamínů, jako jsou  vitaminy E, provitamin A, malé množství vitamínu C a veškeré vitaminy skupiny B. Jsou bohaté také na minerály a to selen, měď, fosfor, draslík, hořčík, zinek, vápník a kyselinu listovou.

Jaké jsou jejich účinky?

Vlašské oříšky jsou velkým zdrojem energie. Což se může hodit lidem s velkým pracovním vypětím či sportovce. Mají také vliv na regulaci krevního tlaku a na snížení hladiny cholesterolu. Snižují riziko mozkové mrtvice. Pokud vás trápí deprese, nebo jste pod velkým stresem, vlašské oříšky vám pomohou. Pokud plánujete miminko, je pojídání vlašských ořechů pro vás to pravé. Zvyšují totiž potenci a plodnost. Jsou prospěšné tedy jak pro zdraví, tak i pro krásu, protože díky zinku mají blahodárné účinky na nehty a vlasy.

Jak je nejlépe využít?

Nejlepším a také nejsnadnějším způsobem je pojídat tyto oříšky syrové, čerstvě naloupané. Také je lze požívat jako výtažek z jader a to ve formě oleje, másla, mouky a teď potěšíme pány, formou likéru. V likéru je samozřejmě alkohol, takže je vhodné užívat jej spíše večer. Ořechy se často objevují v pokrmech. Zejména je budeme znát z vanilkových rohlíčků či jiného cukroví. Velice oblíbené jsou i v dortech nebo jsou součástí jiných sladkých jídel. Ve slané verzi je objevíme v pomazánkách nebo jako doplněk k sýrům.