Tvarohové těsto na jablečný štrúdl
Necítíte se na tažené těsto, ale nechcete se uchylovat ke kupovanému listovému těstu? Tak to máme recept připravený přímo pro vás! Tvarohové těsto je doslova záchranným kruhem pro méně zdatné pekaře a pekařky. Je to poctivá klasika, která je navíc snadná.
Co budete potřebovat na tvarohový jablečný závin
- 250 g balíčkového tvarohu (na tučnosti moc nezáleží)
- 250 g tuku na pečení
- oříšek pravého másla
- 1000 g připravených jablek
- 250 g hladké mouky + mouka na vál
- 3/4 hrnku čerstvé strouhanky
- balíček hrozinek
- pískový cukr, mletá skořice
- 1 vejce na potření závinu
Postup
- Na tvarohové těsto si odvažte 250 gramů hladké mouky, ke které přidáte 250 gramů tvarohu a rozkrájíte 250 gramů tuku na pečení. Rukama vypracujte kompaktní těsto. Nelekněte se, že ze začátku bude trochu drobit. Po chvíli se poddá. Do těsta nic dalšího než zmíněné suroviny, nepřidávejte. Utvořte z něj bochánek a dejte do lednice.
- Mezitím co máte bochánek v lednici, připravte si jablka. Ta omyjte, oloupete a strouhejte na hrubém struhadle, až vám zbude pouze jádřinec.
- Na oříšku pravého másla opražte tři čtvrtě hrnku čerstvé strouhanky z bílého pečiva. Dejte ji vychladnout a těsto rozdělte na dva stejné kusy. Troubu nechte předehřát na 200 stupňů.
- Na pomoučeném válu začněte z jedné části těsta vyvalovat obdélník dlouhý jako váš plech. Těsto by mělo být co možná nejtenčí.
- Vyválenou placku pokryjte jablky, nasypte polovinu hrozinek, půl množství připravené strouhanky a nakonec přislaďte cukrem podle chuti a poprašte skořicí.
- Nedávejte náplň až k okrajům, aby se vám štrúdl dobře balil. Nejdříve přeložte prázdný okraj blíž k sobě a jemně přitiskněte k nádivce. Rolování pak již půjde samo. Konce zajistěte zmáčknutím těsta.
- Stejně zpracujte i druhou část těsta a připravené štrúdly ještě před vložením do trouby pomažte rozšlehaným vejcem.
- V troubě pečte asi 20 minut. Závin by měl mít temně zlatou barvu.
- Nechte závin vychladnout a před servírováním ho pocukrujte moučkovým cukrem.
Ať chutná!