Rybíz, jako nenápadný léčitel + rychlé recepty

Rybíz jistě všichni moc dobře známe, je to bobulovité ovoce, které najdeme snad na každé zahradě. Jistě znáte rybíz červený, bílý nebo černý. Nově je na trhu rybíz růžový, který je oproti jeho kolegům extra sladký. Díky jeho kyselosti, jej dost lidí moc nemusí. Ovšem dělají zásadní chybu. Toto ovoce je velice prospěšné našemu zdraví.

Léčivé účinky

Rybíz je dobrý v boji proti křečovým žilám, horečce, křehkosti cév, modřinám, nachlazení, poruchám zraku, hemeroidech. Celkově posiluje organismus. Černý rybíz obsahuje 3x více vitamínu C než červený a bílý rybíz. Rybíz je bohatý i na vitamíny B1, B2, B3, B5 a B6.

Pokud bojujete s přebytkem tohoto užitečného ovoce výborné jsou šťávy z rybízu či různé koláče. Rybíz si můžeme také zamrazit a vylepšit si s ním zimní období.

Níže naleznete dva typy, jak toto ovoce zužitkovat.

Recept na rybízovou šťávu:

Tento recept je velice jednoduchý a budeme potřebovat 2 kg rybízu (černého nebo červeného) a 2-3 kg krupicového cukru

Postup: Omytý rybíz a zbavený stopek dáme do (nejlépe keramického) hrnce, přidáme 100 g – 200 g krupicového cukru, pak hrnec překryjeme plátnem látky a zavážeme. Necháme v chladu odležet 3 dny a 2 x denně promícháme. Pak šťávu přes plátýnko překapeme, vymačkáme. Šťávu dáme vařit a přisypeme zbylý cukr. Během vaření mícháme a sbíráme vzniklou pěnu. Takto připravený sirup nalijeme do sklenic.

Šťávu ředíme s vodou a pijeme nebo ji můžeme nalévat do čaje.

Rychlý rybízový koláč

Tímto koláčem dle mých zkušeností zaujmete jak své ratolesti, tak i hospodyňky co milují rychlé a jednoduché recepty.

Budeme potřebovat

Těsto: 1 kelímek bílého jogurtu (může být i ovocný), 1 kelímek cukru krupice, 3 kelímky špaldové mouky (můžeme nahradit hladkou), 1 lžička mleté skořice, 1 lžička kypřícího prášku, 3 vejce, čtvrt kostky másla, 1 lžíce oleje, 2 lžíce mléka, cca 3 kelímky rybízu

Drobenka: čtvrt kostky másla, půl kelímku ovesných vloček a čtvrt kelímku cukru krupice

Vymazání: trochu másla a hrubé mouky (těsto je vhodné do koláčové nebo dortové formy, bude záležet na velikosti jogurtu od kterého se pak odvíjí množství těsta, protože nám slouží jako odměrka)

Postup je velice jednoduchý! Smícháme veškeré ingredience na těsto. Těsto vlijeme do vymazané formy. Posypeme rybízem a drobenkou. Dáme péct na 180 stupňů cca hodinu. Orientujeme se také podle drobenky, ta musí zezlátnout.